• Minke Siesling

(ge)hecht broederschap
Corona bracht voor de jongens vooral een aantal hechtingen met zich mee.

Wonderbaarlijk genoeg (stel je zeeslag voor met meer boten dan water en bommen die toch niet inslaan) niet door gevecht met elkaar, wel door het op hoge snelheid botsen met objecten die niet stoppen van ‘binnendringen’ als ze een huid tegenkomen.

Opmerkelijk dat ook hier hun verschillend karakter zich toont.

Waar de oudste als eerste slachtoffer (het lot hield gelukkig rekening met de rangorde, anders was ook dat een aanleiding tot gevecht geweest) eigenhandig grote stukken glas uit zijn been verwijderde en verwonderd vaststelde dat er gaten in zaten die er eerst niet waren, liet de jongste met traan, snot, stem en gebaren merken dat hij het onrecht dat hem aangedaan werd niet begreep. Waar de oudste vanzelf de slappe lach kreeg net voor het hechten ‘ik kon niet meer stoppen mama, het was denk ik van de spanning’, kreeg de jongste preventief lachgas toegediend, daarna de rest al glimlachend ondergaand.

Opmerkelijk ook telkens weer hoe, als het er dan écht om gaat, solidariteit ontstaat en de rangen zich sluiten. Hoe ze elkaar de kop inslaan en dat normaal lijken te vinden, maar als iemand (in dit geval iets) anders de aanval inzet, dit onacceptabel lijkt en reden tot groot verdriet en medeleven bij de ander.

Ik geef toe, het stelt me gerust. Ergens diep in die harten zit er liefde voor elkaar.

Het zou alleen een stuk gemakkelijker zijn dat deze zich ook zonder hechtingsproblematiek zou uiten. Al heb ik reden tot vertrouwen in de toekomst.

Want toen de jongste dit weekend een lading zand ‘helemaal per ongeluk maar wel in mijn oogbol mama’ kreeg omdat de oudste het een goed idee leek een kuil te graven net voor zijn gezicht, kwam hij steunend en huilend op zijn broer naar huis gelopen. Als een geblesseerde voetballer die door zijn tegenspeler uit het veld gedragen wordt.

Als de solidariteit nu ook al aanwezig is in geval van zand strooien in andermans ogen, breekt er wellicht ooit een dag van pijnloos geuite liefde aan.

71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven